15 February 2016

Tiga Puluh Dua.



Assalamualaikum. Hey y'all.

Playing music: Giant - Ella Henderson
Dear you,

Life Achievement.

Dalam kehidupan kita ni, kita mesti ada set satu target yang kita nak sangat capai. Orang putih kata, complete life goals gitu. So aku pun ada juga life goals/achievements yang aku teringin nak capai selagi aku masih bernafas. This are few lists that I want to achieve;

1. Study.
First point ni memang semua orang memang target to achieve, getting for a better future. To be specific, aku nak habiskan degree aku and continues ambil master, and aku set nak ambil degree in pure chemistry. 

Aku ingat lagi Mama pernah tanya aku nak ambil apa degree nanti, and aku jawab nak ambil farmasi. Mula-mula tu Mama macam tak berapa setuju dengan decision aku sebab Mama nak aku ambil medic, tapi lepas dengar sepupu aku yang paling tua cakap pasal apa entah, Mama pun macam dah tak adalah membantah sangat dengan keputusan aku. 

Yang kelakarnya, sekarang ni aku tengah ambil asasi sains hayat, tapi Mama pergi cerita dekat orang yang aku ambil asasi farmasi. *face-palm

2. Kerja.
Ini pun realitinya life goal semua orang. Kerja, nak cari duit, support diri sendiri, mak ayah dekat rumah, adik-beradik yang ramai. Aku as anak sulung, itu memang satu tanggungjawab yang aku pikul, support family. Tapi kerja yang macam mana yang aku nak buat itu menjadi aku punya specific life goal for this category.

Aku dulu pernahlah kerja as cashier dekat kedai buku berdekatan dengan rumah aku, masa tu baru lepas SPM. Time tu aku nak kerja sebab nak merasa macam mana agaknya life kerja yang hectic, pegang duit hasil titik peluh sendiri. Walaupun penat, dengan jumpa customer yang jenis banyak songeh, cerewet, tu belum kira lagi kena kacau dengan lelaki gatal mana entah, but it was a great experience.

Tapi aku tak naklah kerja macam tu in the future. Mestilah nak kerja yang bagus, yang aku suka buat. Aku bukannya kutuk kerja as cashier dekat kedai buku itu tak bagus. Kerja apa pun selagi halal, bagus saja sebenarnya tapi itulah nak support family, aku mestilah nak cari kerja yang lagi better dari kerja cashier. 

3. Haji.
To be exact, aku nak pergi haji dengan satu family aku, dengan hasil titik peluh aku sendiri. But untuk sampai ke situ, sangatlah lama. Sekarang ni pun aku masih financially depends on parents, dengan tengah belajar lagi, memang life goal itu lambat lagi nak settlekan. 

Aku doakan agar aku dapat buat life goal yang satu ni, at least ada juga yang aku dapat balas balik untuk semua jasa Mama & Ayah yang tidak terkata banyaknya :')

4. Travel.
Aku seorang yang suka explore, enjoy beauty of nature. Aku teringin nak rantau satu dunia, kenali setiap keunikan yang ada. Tapi sebab satu dunia itu sangat besar, so aku adalah specific-kan negara yang aku nak pergi. The first negara yang aku teringin nak pergi, Jepun dengan Turki. Kita tunggulah lagi 5 tahun akan datang, in sha Allah :)

5. Charity.
Okey, yang ni nampak macam bila-bila masa saja aku boleh buat, tapi terpulang pada aku nak laksanakannya itu bila. Specifically, aku teringin nak join NGO punya program charity. Dekat facebook, aku follow Syed Azmi punya page and everytime single time aku baca experienced dia, opinion dia, cerita-cerita yang dia shared, I always get inspired. So aku pun teringin nak buat apa yang dia buat. 

Orang kata kalau nak buat kebaikan, tak perlu tunggu ada NGO nak turun padang ke, ada program charity besar-besaran ke, just start with a simple charity dengan be nice to the cleaners, feed street cats, give sadaqah to homeless, donate blood, organs and many more. Banyak saja cara nak buat, cuma nak tak nak.

Last Thursday, Mahallah Representatives Community, or in short name called MRC (macam jawatankuasa asrama), held a program called Miftahul Asrar, MARS. This program been held for 3 days and the objective of this program is to educate students how important is Solat in our daily life. Pardon me, I forget to tell you the meaning of Miftahul Asrar. Miftahul Asrar is the word in arabic means 'Secret Key'.

So, one of the program held in MARS is donating blood. I've been waiting for this opportunity for so long and finally the time is come, I got to donate blood. So, one of my sub-life achievements already success. 

Donate blood (✔)

6. Interest.
Ha, life achievements yang satu ni dah lama aku start buat and still on progress. Yang baca tu muka jangan berkerut sangat, sebab tak faham point aku. Ni aku nak habaq mai. Aku ni ada banyak interest yang aku suka. Contoh, rapping, melukis, menyanyi, dan jurugambar (not in professional way).

Dekat writer's section, aku ada mention pasal interest aku. So technically, aku dah explainlah sedikit life achievement aku for this part. Just nak emphasize yang interest aku still lagi on progress and hopefully dapat success. Jyeah...

Ha, that's a part of my life achievement yang aku nak laksanakan. Ada banyak sebenarnya life achievement yang aku nak capai tapi listed above ini kira yang major life goals yang aku nak achive. Harapnya aku mampu laksanakan semua life goals ni :)

"I know all those words, but that sentences makes no sense to me." - Matt Groening


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...